Wat is buitengewoon onderwijsondersteuning?
Buitengewoon onderwijsondersteuning is voor leerlingen die leermoeilijkheden hebben in het gewone onderwijs óf een beperking hebben die een aangepaste vorm van onderwijsondersteuning vereist. De redenen van (dreigende) uitval van leerlingen zijn uiteenlopend, denk aan leerlingen met een autismespectrumstoornis, gedragsproblematiek, hechtingsproblemen of verstandelijke beperking.
Buitengewoon onderwijsondersteuning heeft als doel de uitval van leerlingen in het onderwijs te voorkomen en leerlingen die al zijn uitgevallen op een goede manier weer terug te laten keren op school. Buitengewoon onderwijsondersteuning richt zich op leerlingen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar.
We geven de leerlingen de tijd 'om te landen' en ze te leren kennen. Als we de leerling wat beter kennen, stellen we samen met de leerling en school een ontwikkel- en lesplan op waar de doelen in staan omschreven. Dit wordt ook wel een ontwikkelingsperspectief (OPP) genoemd. De doelen uit dit plan evalueren we tussentijds. Uit deze evaluatie kunnen weer nieuwe doelen ontstaan.
De leerlingen werken bij ons aan schooltaken en aan hun onderwijs-leervoorwaarden (samenwerken, vergroten taakgerichtheid, reflecterend vermogen etc.), om leerachterstanden zoveel mogelijk te voorkomen
en daarnaast bieden we ze activiteiten op de boerderij. We werken altijd nauw samen met de school waar het kind ingeschreven staat.
"In de ruimte en de rust van De Koehoorn, ontstaan er andere invalshoeken en perspectieven, waardoor leerlingen weer (deels) in staat zijn om te functioneren op een gewone school"
Door deel te nemen aan het brede scala activiteiten op de boerderij en met het contact met de natuur en de dieren creëren we leersituaties in de praktijk van alledag. Vanuit dit ervaringsgericht leren kan de leerling op een natuurlijke manier positieve ervaringen opdoen en nieuwe vaardigheden aanleren. Op deze manier ontwikkelen we samen met de leerling een ander toekomstperspectief.
In principe is een plaatsing bij De Koehoorn tijdelijk van aard, het perspectief is terugkeer naar school. Ons doel is om te komen tot een gedegen re-integratie in de klas. Wij werken ernaar toe dat een leerling binnen een half jaar geheel of gedeeltelijk de stap terug kan maken naar het onderwijs. Dit gaat altijd in samenspraak met de stam-school, ouders en andere betrokkenen.
Als de leerling hier niet aan toe is, kan het traject worden verlengd.
Wilt u meer informatie?
Meer informatie is terug te vinden op de website van De Koehoorn:
https://dekoehoorn.nl/buitengewoon-onderwijs/